Iedereen kan 3d-printen

workshop
3d-printen
technologie
steam

Wil je zelf aan de slag met 3D-printen, dan helpen deze websites en andere materialen je op weg.

Tijdens de jeugdboekenmaand, dit jaar in het teken van wetenschap en technologie, organiseerde de bibliotheek van Bilzen een workshop 3D-printen. Wil je zelf aan de slag met 3D-printen of een workshop organiseren? Dan helpen deze websites en materialen je vast op weg.

3d-printer

Is 3D-printen het nieuwe Lego?

De achtjarige in mij veert meteen recht wanneer het over Lego gaat. Dus, dacht ik, waarom de workshop 3D-printen niet starten met het bouwen van Lego-eendjes? Die oefening omvat veel meer dan het lijkt. Geef elk kind precies dezelfde blokjes, vraag ze om er een eendje mee te bouwen, en elk kind eindigt met een eigen unieke variant.

Lego en 3D-printen hebben dus meer gemeen dan je denkt: plastic, bouwen, creëren, vormgeven, fantasie prikkelen, stimuleren, spelen, probleemoplossend denken ... Alleen biedt een 3D-printer op een aantal vlakken veel meer mogelijkheden. Je bent niet langer gebonden aan blokjes met een vaste vorm en zolang er PLA op de spoel zit, kan je precies de onderdelen printen die je nodig hebt.

Nog niet overtuigd? Dan trekt dit filmpje je vast over de streep:

Iedereen plasticvrij?!

Dat plastic niet meteen milieuvriendelijk is, weten we al even. Daarom leek het me belangrijk om hier even bij stil te staan. De meeste 3D-printers werken immers op basis van ABS en PLA, twee soorten plastic.

De Sindoh printer (zie verder) waar wij mee werken maakt enkel gebruik van die tweede soort. En dat is geen onbewuste keuze. PLA staat voor 'Polylactic Acid' ofwel polymelkzuur, biologisch afbreekbare plastic gemaakt van plantaardige stoffen zoals maïszetmeel of suikerriet.

Ontwerpen met Tinkercad.

"Breng je lievelingsverhaal tot leven". Dat was de opdracht waarmee alle deelnemers aan de slag gingen. Het 3D-ontwerp werd gebaseerd op een voorwerp of een personage uit ieders lievelingsboek, cd, film of game. Eerst getekend op papier met enkel rechthoeken, driehoeken, cirkels, ... (tekenkunsten niet vereist) om het nadien op de computer om te kunnen zetten in een 3D-model.

Daarvoor maakten we gebruik van Tinkercad, naar mijn mening het meest geschikte pakket voor beginnende 3D-kunstenaars. Het is gratis, volledig online, heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface zonder veel toeters en bellen en is, zoals ik hierboven al vermelde, erg sterk in het werken met basisfiguren.

Printer: Sindoh DP201 3DWOX

Voor het printen maakten we gebruik van de DP201 3DWOX printer van Sindoh. Deze 3D-printer heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere 3D-printers:

  • Afsluitbaar: De printer is volledig af te sluiten. Dat zorgt voor minder geluidshinder en schermt de print en de hete printkop af voor nieuwsgierige vingers.

  • Een flexibel bed: Is de print klaar? Dan haal je die eenvoudig uit de printer en maak je hem zonder kans op beschadiging van het bed los. Geen geknoei dus met plakband en schrapers!

  • Cartridges: Het invoeren van PLA is net zo makkelijk als het wisselen van een inktpatroon in elke traditionele inkjet-printer. Dit geldt wel vooral wanneer je over voldoende cartridges beschikt (voor elke kleur één). Gelukkig is ook het wisselen van de PLA in je cartridge een fluitje van een cent.

  • Webcam: Prints die veel tijd in beslag nemen kan je dankzij de ingebouwde webcam vanop afstand in de gaten houden.

Wil je meer informatie over de printer of de workshop, neem dan gerust even contact op. Hier vind je alvast nog eens alle links: