Wat betekent iOS11 voor de bibliotheek?

technologie
ios
apple

De nieuwste iOS-versie brengt enkele belangrijke vernieuwingen met zich mee die ook voor bibliotheken interessant kunnen zijn.

Sinds 19 augustus kunnen iPhone en iPad gebruikers hun software updaten naar iOS11. Twee maanden later zijn de helft van alle iOS-toestellen geüpdatet.

Het nieuwe besturingssysteem brengt deze keer enkele belangrijke vernieuwingen met zich mee die ook voor bibliotheken interessant kunnen zijn.

QR-codes scannen

QR-codes zijn natuurlijk niets nieuws. Bibliotheken maken er al langer gebruik van voor uiteenlopende redenen. Tot voor iOS11 hadden iPhonegebruikers echter een afzonderlijke app nodig om ze te kunnen scannen. En zeker niet iedereen heeft zo’n app geïnstalleerd.

Daar komt nu dus verandering in. In de nieuwe versie van het besturingsysteem zit een QR-scanner gewoon standaard in de camera app ingebouwd.

[Tip: Snel QR-codes genereren met google charts]

Augmented Reality

Hét grote nieuws van Apple op hun jaarlijkse Developer Conference 2017 was het beschikbaar stellen van ARKit , een set tools waarmee ontwikkelaars snel en eenvoudig toepassingen kunnen ontwikkelen met Augmented Reality (AR).

Apple besloot dat hoewel de hardware er nog niet klaar voor is , het toch al volop wil inzetten op de software en het ontwikkelen van de beste AR-ervaring. Met de ingang van iOS11 hebben dan ook meteen enkele miljoenen toestellen de kans om de mogelijkheden van AR te ontdekken, te testen en te implementeren.

Door apps als Layar of Aurasma experimenteren Bibliotheken al langer met de mogelijkheden van Augmented Reality. Nu de technologie toegankelijker wordt dankzij ARKit van Apple & ARCore van Google, dat op die manier snel een antwoord had voor Android op de aangekondigde technologie voor iOS, lijken die mogelijkheden dichterbij dan ooit.

Schermopnames maken

Vanaf iOS 11 kan je voortaan met één druk op de knop een schermopname starten. De perfecte manier om je gebruikers iets te tonen over Mijn Bibliotheek, de catalogus, een app, …

Uitzetten via instellingen

Als je ngebruik maakt van iPads in een vaste standaard waardoor de aan-en-uitknop niet bereikbaar is, is het soms een heel gedoe om een vastgelopen iPad te herstarten.

Gelukkig komt daar door iOS 11 verandering in. Via de algemene instellingen kan je snel en eenvoudig je toestel uitschakelen. Wanneer je echter via de toegankelijkheidsopties AssistiveTouch activeert, krijg je ook de mogelijkheid om het toestel te herstarten .